Könyv már van az Y-hídról, de a lift továbbra sem segíti a mozgáskorlátozottak átjutását a felüljárón

Megosztás

Néhány héttel ezelőtt borzalmas baleset történt egy magyar vasúti átjáróban: gyorsvonat gázolt halálra egy 45 éves, elektromos kiskocsival közlekedő férfit, aki egy kikapcsolt lift miatt kényszerült végzetes kerülőútra. Az esetet követően ellátogattunk a miskolci Y-hídhoz, hogy megnézzük városunkban mi a helyzet, Nagy megdöbbenésünkre azt tapasztaltuk, hogy a felvonók nálunk sem működnek. Cikkünk megjelenését követően megkerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, hogy megtudjuk, mi az oka a balesetveszélyes helyzetnek. Azóta megkaptuk a kérdéseinkre a válaszokat, de ettől a lift még mindig nem működik.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium válaszából kiderül, hogy a liftek üzemképesek, azonban az üzemeltetésnek egyelőre adminisztratív és bürokratikus akadályai vannak.

“A személyfelvonók használatba vételi engedélyezésének megindításához a leendő üzemeltetőnek üzemeltetési szerződést kellett kötnie egy arra szakosodott vállalattal. A szerződés aláírása megtörtént, így a személyfelvonók használatba vételi engedélyének beszerzése az illetékes hatóságnál jelenleg folyamatban van, annak beszerzéséig a felvonók sajnos nem használhatók.”

Arról is érdeklődtünk, hogy várhatóan mikor oldódnak meg a fent említett problémák és a megoldásig mit javasolnak a mozgásukban korlátozott közlekedőknek, hogy elkerüljék a cikk elején is említett balesetveszélyes helyzeteket.

“A használatba vételi engedély megérkezésének várható időpontja 2023. szeptember 20. A személyfelvonók üzembe helyezéséig kerekesszékkel sajnos csak kerülővel, a Szinva parti kerékpárút igénybevételével lehet a vasúti vágányokat keresztezni. A használatba vételi engedély kiadásáig az érintettek szíves megértését és türelmét kérjük” – írták válaszukban.

Ugyan a lift nem működik, de szerencsére az Y-híd történetéről szóló könyv már megjelent, ami nyilván minden közlekedőnek jelentős könnyebbséget eredményez. Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője tegnap büszkén posztolt is egy rövid filmet Facebook-oldalára, amelyen a már említett kiadvány néhány példányát adja át egy idős szimpatizánsának. A szívmelengető videó ugyan nem oldja meg a mozgáskorlátozottak közlekedési nehézségeit, de legalább a hosszas és veszélyes kerülőút során saját szemükkel is felfedezhetik a híd környezetét.

Kapcsolódó cikkek